Ta strona korzysta z plików cookie. Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej »
zamknij
Artykuł: Kamienie nerkowe...słów kilka

autor: lek.med. Paweł Jarzębowski

Kamienie nerkowe w 80 % zbudowane są ze szczawianów wapnia. To fakt, który nie podlega dyskusji.

Bardziej dyskusyjne natomiast jest to, skąd biorą się one w organizmie.

Pacjent cierpiący na kamienie nerkowe dowie się, że ich źródłem są między innymi zielone warzywa, które zawierają szczawiany - a wśród nich szpinak, który znajduje sie na liście produktów zakazanych.

Tymczasem  badania dowodzą, że ograniczenie w diecie warzyw bogatych w szczawiany nie zmniejsza problemu  z ponownym pojawianiem się kamieni.

Przed gromadzeniem się szczawianów w organizmie chroni bowiem wapń zawarty w tych warzywach, wiąże się on z kwasem szczawiowym i dzięki temu jest wydalany z organzimu wraz ze stolcem.

Najwięcej szczawianów wytwarzanych jest przez sam organizm, zwłaszcza w warunkach zakwaszenia jego komórek.

Duże ilości kwasu szczawiowego wytwarzane są w trakcie metabolizu fruktozy np; wówczas kiedy pijesz napoje lub jesz produkty słodzone syropem fruktozowym.

Także candida, która przerasta w jelitach produkuje szczawiany, żeby żyć. Jedząc cukier wzmacniasz ją, zwiększając tym samym ilość szczawianów.

Pacjenci cierpiący na kamicę nerkową często przyjmują antybiotyki - co powoduje rozrost candidy i koło się zamyka.

Candida używa kwasu szczawiowego do wychwytywania jonów metali ciężkich, którymi się odżywia.

Na pomoc w trawieniu szczawianów, przychodzą dobre bakterie, które się nimi żywią  np. oxalobacter formigens lub lactobacillus i bifodobacterium

Bakterie te jednak narażone są na wiele niebezpieczeństw w związku ze współczesnym stylem życia tj. nadużywanie antybiotyków, niesteroidowych leków przeciwzapalnych, sterydów, alkoholu, cukru. Niszczycielsko wpływa na nie także wszechobecny stres.

Widoczne w USG - tarczycy, jąder, piersi szczawiany mogą być swoistym wskaźnikiem stanu zapalnego tych narządów wskazując na stan przedrakowy (Tis) mogący prowadzić do raka.

Dobrą profilaktyką kamicy nerkowej jest dieta wegetariańska bogata w magnez i wapń, które nie pozwalają na wchłanianie szczawianów z diety oraz wypierają jony innych metali ze szczawianów.

Istnieje także kilka związków naturalnych, których przyjmowanie może zmniejszyć ilość szczawianów we krwi.

Dokładny wywiad przeprowadzony przez lekarza integracyjnego pokaże, jakimi związkami warto suplementować oranizm w konkretnym przypadku, aby nie doszło do nawrotu kamicy.