Ta strona korzysta z plików cookie. Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej »
zamknij
Artykuł: Zatrzymać lato w słoikach

Autor tekstu: Magdalena Jarzębowska


Jestem z tego pokolenia, które uwierzyło, że sklepowe oznacza lepsze, a na świecie są ciekawsze zajęcia niż robienie przetworów na zimę. Ciekawsze z pewnością tak ale od dawna już wiadomo, że sklepowe lepiej omijać z daleka. Sklepowe przetwory ma się rozmumieć.
Dlatego odkąd zyskałam tego świadomość z mniejszym bądź większym zaangażowaniem przetwarzam.

Zaczynałam od zamykania do słoików malin, potem doszły smażone jabłka, owoce leśne. Od paru lat rodzina cieszy sie z winnych sałatek z buraków, przepysznych sosów pomidorowych. W tym roku pierwszy raz ukisiłam ogórki. Z niecierpliwością ale i obawą, czy wyjdą - będę czekała na efekty.

Nie jestem specjalistką, nie wszystko mi się udaje,  muszę się jeszcze wiele nauczyć ale eksperymentuję i cieszę się, że w ten sposób mogę zadbać o zdrowie mojej rodziny.

Domowa przetwórnia góruje nad tą przemysłową ponieważ:

- Mam wpływ na dobór warzyw i owoców

- Kontroluję proces technologiczny

- Znam całą zawarość słoika i sposób terminowania

- Znam warunki przechowywania

- Robię jakie lubię

Robiąc owoce nie dodaję prawie wogóle cukru a mimo to po otwarciu zawartość jest  pachnące i smaczna. Robię solo, mieszanki owoców i ziół, warzywa mieszam z owocami. Czytam przepisy doświadczonych "przetwórców" i modyfikuje je pod własny gust i potrzeby. Czerpię z tego wiele satysfakcji i nie traktuję jak przykry obowiązek. W tym roku pierwszy raz ( tak na poważnie) dołączyła do mnie moja siedmioletnia córka. Razem pracowałyśmy z ogórkami. Słoiki, które sama wypełniła warzywami podpisała. Zobaczymy, komu wyjdą lepsze.smiley

Zrobione, zjedzone - jak mówi nasze domowe porzekadło. Mam więc nadzieję, że z równie dużym apetytem będzie zajadać to, co z takim zaangażowanniem robiła.

Lato w pełni, stragany uginają się od pięknych owoców i warzyw - nie wszystko jednak złoto, co się świeci. Warto kupować od sprawdzonych dostawców. Szczególnie ważne jest to w przypadku ogórków.