Ta strona korzysta z plików cookie. Korzystamy z plików cookies zapisujących dane użytkownika. Przeglądając naszą stronę wyrażasz zgodę na ich używanie. Według obecnie obowiązujących przepisów prawa możesz je wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej »
zamknij
Artykuł: Fast lose weight jest jak jedzenie mrożonek w lecie
Zaznaczeń:
1
Autor:
Koordynator Programu
Data:
2016-07-09 22:26:24

Poruszyło mnie ostatnio spotkanie z jedną z moich gabinetowych klientek. Podczas analizy dzienniczka zauważyłam, że tym, co często pojawia się na jej talerzu są mrożonki. Najczęściej to warzywa, które dodaje do zup, sosów, zapiekanek. Zdziwiona, bo przecież sezon świeżych warzyw w pełni - zapytałam skąd pomysł na wykorzystanie mrożonek w lipcu. W jeszcze większe zdziwienie wprawiła mie odpowiedź.

- Bo tak jest prościej - usłyszałam

Pomyślałam wówczas, że to nie będzie prosta zmiana ( chociaż ,właściwie żadna nie jest). 

Rozmowa ta skłoniła mnie do refleksji, jak daleko odeszliśmy, jako współcześni ludzie od prawdziwych potrzeb, na rzecz zastępowania ich protezami  i jak drogo nas to kosztuje. Pani ( powiedzmy) Ania za tę  i inne "wygody" zapłaciła sporą cenę -  nie  tylko wysoką wartość na wadze. Pani Ania nie jest jedyna, dla której karmienie się niby jedzeniem jest oszczędnością  życiowej energii. Swoją drogą, skąd brać tę energię, jak nie z prawdziwego jedzenia i słońca ( to dla tych wszystkich którzy od spaceru wybierają, śmierdzącą potem siłownię). 

Ludzkość opycha się śmieciem, przynajmniej duża jej część, w następstwie  choruje, tyje. A potem szuka, równie śmieciowego sposobu by schudnąć ( szybki sposób na spadek wagi) - żeby po jakimś czasie znów móc opychać się śmieciem, itd.

Fast loose weight jest jak jedzenie mrożonek w lecie - zupełnie bez sensu. Dopóki osoby, które swoje wszystkie siły koncentrują na tym by schudnąć, nie zaczną myśleć, że gdyby żyły inaczej, nie musiałyby się odchudzać. Nic sie w ich życiu nie zmieni na dobre. Czasem wystarczy tak niewiele, na przykład zamienić mrożonki na świeże sezonowe warzywa - by rozpocząc swoją drogę do prawdziwej zmiany.

Jeśli mowa o sezonie na świeże - to w lasach pełno jagód ( własnoręcznie zerwane smakują najlepiej). Pysznych przepisów na to, co potem z nimi zrobić nie brakuje. Ja, co prawda jagody kupiłam na targu, ale i tak smakowały wyśmienicie, w chrupiących placuszkach z mąki jaglanej z jogurtem z koziego mleka.

Przepis na placuszki z jagodami

Magda Jarzębowska